De Ketering

De Keten is al sinds den beginne betrokken bij de decentralisaties in het sociaal domein en mag nog steeds vele partijen in het hele land adviseren op dit gebied, en in het bijzonder in de regio Noord-Limburg. Maar wij zouden De Keten niet zijn, als we het daarbij zouden laten! Om eens het sociaal domein van de andere kant te zien en op een andere wijze een verschil te maken, kwamen we met een plan: De Ketering™. Het concept: als vrijwilligers een mooie ervaring realiseren voor diegenen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is. En wie houdt er nou niet van een goede maaltijd?

Voor de realisatie van De Ketering kwamen we al snel terecht bij De Velddijk: een school voor speciaal onderwijs voor leerlingen met een gedragsstoornis en/of psychische problematiek. Deze jongeren hebben doorgaans ook complexe thuissituaties. De leraren die hier werken hebben zeker geen alledaagse baan, maar hun enthousiasme en betrokkenheid is aanstekelijk!

Wat begon als een plan voor een luxe lunch groeide al snel uit tot een volledig dagprogramma voor de laatste schooldag, zodat de leerlingen feestelijk het jaar konden afsluiten. Het thema: España! Van een Spaanse quiz tot tapas maken en zelfs een heuse rodeo-stier, alles stond in het teken van Spaanse cultuur.

Goed eten heeft tijd nodig, dus in de ochtend mochten we ter plaatse aan het werk. De Keten assisteerde in de keuken met het voorbereiden van de tapas hapjes, al waren de leerlingen hierin zodanig bedreven dat onze eigen chefskwaliteiten amper benodigd waren!

De rodeostier bleek een schot in de roos: de leerlingen streden zeer fel om de eer wie er het langst op kon blijven zitten. Met een record van maar liefst 48 seconden heeft de winnaar ongetwijfeld cowboy-genen, wij deden het hem niet na.

 

 

Zo’n rodeo is natuurlijk ook hard werken: het werd tijd voor lunch, tapas stijl! Gazpacho, patatas bravas, bruchetta en (alcoholvrije) sangria; alle bekende succesnummers waren aanwezig. De aankleding van het geheel werd afgerond met plaksnorren, Spaanse waaiers en sambaballen.

Na deze Spaanse lunch mochten de leerlingen gaan genieten van een welverdiende siësta en ook voor ons kwam er een einde aan – na het grondig schoonmaken van de keuken uiteraard (alternatieve locatie voor team foto).

Al met al een geslaagde dag: De Velddijk, bedankt voor jullie enthousiasme en de mooie samenwerking!

Home Nieuws De Ketering